subtop zit feyenoord ook financieel op de hielen.

  • patrick

    Rapport: Eredivisie kerngezond

    ZEIST - De meeste clubs uit de eredivisie ondervinden niet of nauwelijks hinder van de wereldwijde economische en financiële malaise. ,,Het profvoetbal staat er prima voor,'' zegt Ron Francis, manager stafdiensten van de KNVB.

    Volgens hem merken goed presterende provincieclubs als AZ, Heerenveen, FC Twente en Groningen zelfs ‘geen barst’ van de crisis. Francis: ,,De recessie heeft op clubs die in een opgaande spiraal zitten geen invloed. Neem Heerenveen als voorbeeld. Die club had dit seizoen 27 opzeggingen van business seats, maar heeft nog altijd een wachtlijst van ruim 300 gegadigden. Als de resultaten tegenvallen wordt het wel wat moeilijker. Zeker in de eerste divisie. Zodra de tribunes half leeg blijven is het lastiger nieuwe sponsors te trekken.''

    Het beeld in de Jupiler League ziet er inderdaad een stuk minder florissant uit. Maar liefst tien clubs uit die divisie staan bij de KNVB onder curatele omdat de inkomsten achter blijven bij de uitgaven.

    Patrick Brand, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie: ,,De begrotingen lopen terug. De helft van de clubs heeft het moeilijk. Daarom proberen we de centrale inkomsten omhoog te krijgen. De invoering van een topklasse kan een impuls geven aan de ambities van de clubs omdat straks degradatie uit de Jupiler League mogelijk is.''

    Uit een gisteren gepresenteerd onderzoek over het seizoen 2007-2008 van KNVB Expertise, het kenniscentrum van de voetbalbond en de belangenorganisaties ECV (eredivisie), CED (eerste divisie) en FBO (clubs) blijkt dat het aantal bezoekers aan wedstrijden in het betaalde voetbal nog altijd stijgt. Per wedstrijd in de eredivisie komen bijna 19.000 toeschouwers. In de eerste divisie is dat 3100.

    Het gemiddelde aantal toeschouwers in de eredivisie groeit sneller dan in de hoogste divisies van de vijf Europese toplanden. In ons land steeg het aantal vorig seizoen met vier procent. In Engeland en Frankrijk was dat minder dan drie procent. Duitsland en Spanje constateerden een lichte daling en in Italië liep het gemiddelde aantal toeschouwers zelfs met ruim 10 procent terug.

    ,,Nederlandse clubs kunnen toeschouwers uitstekend aan zich binden,'' geeft Francis als verklaring. ,,Dat komt ook omdat het prijsniveau in vergelijking met andere Europese landen laag is. Toch is de groei niet oneindig. Veel stadions zitten al nagenoeg vol. Een club als NEC zit ondanks voldoende groeipotentie zelfs aan het plafond.''

    De omzet uit de verkoop van seizoenkaarten en losse toegangsbewijzen van in totaal 63,5 miljoen euro bedraagt in de eredivisie overigens slechts gemiddeld 15 procent van de netto omzet van de clubs. In de eerste divisie is dat met in totaal 5 miljoen aan verkoop van kaartjes zelfs maar 8 procent. In die klasse zijn de inkomsten uit sponsorinkomsten (32,3 miljoen) en TV-opbrengsten (11,5 miljoen) beduidend hoger.

    De eredivisie scoort in vergelijking met de rest van Europa percentueel goed met sponsorinkomsten. In ons land spenderen sponsors in totaal 179 miljoen euro, 42 procent van de netto omzet. In de hoogste divisies van alle nationale competities in Europa (52 landen) ligt dat percentage op 24 procent.

    In Nederland valt op dat Ajax (29 miljoen) en PSV (27.7 miljoen) een flink gat hebben geslagen met Feyenoord. De Rotterdamse club genereerde in het seizoen 2007-2008 17,7 miljoen euro aan sponsorinkomsten. AZ en Heerenveen zitten de club met 14.7 miljoen euro op de hielen. Francis: ,,De subtop heeft niet alleen sportief, maar ook qua inkomsten uit sponsoring de aansluiting met Feyenoord gemaakt.''

  • patrick

    het moge toch duidelijk zijn dat de heren profesioneels deze grote reus zeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer slecht weten te verkopen!:( het gat met psv en ajax is 10 miljoen euro !!! en dat in de grootste havenstad van het westelijk halfrond!!

  • The Hitman

    helemaal 100 % mee eens de zogeheten grootste club van het land krijgt het niet voor elkaar om qua inkomsten mee te draaien op plek 2 of 3

  • patrick

    tja als je een ruig image hebt,moet je ook sponsors zoeken in die hoek !! de grootste 06 sex lijn, playboy tv, biermerken , foute auto,s ik noem maar wat,maar wees creatief ! nu is het van , tja de lezers van de libele en margriet willen niet met feyenoord verbonden worden!!! tjee shit happens !!

  • manuelbrielle

    het gaat om meerde punten waarom de provincie clubs meer centen heeft.

    Vaak hebben die een suiker oom,

    De sponsor heeft een flinke vinger in de pap bij beslissingen.

    Als je goede scouts hebt,die weten waar ze is nobodys kunnen halen voor een lage transfersom uit diverse landen.

    Die uitgroeien tot toppers en verkocht worrd voor vele miljoennen.

    Ook veel diverse evenmenten levert geld op,

    Denk aan concerten of belangrijke duels op europees niveau.

    Maar vooral het aan en verkoop van de provincie clubs nekt ons

  • Spatje

    Als je het stuk nog eens leest Manuel dan zie je dat er hier puur op sponsorgelden gedoeld wordt.

    Dus de andere bronnen van inkomsten zijn daarnaast ernog bij op te tellen. Frapant is idd dat Feyenoord als club met de grootste aanhang slechts 17 miljoen uit sponsor geld weet te genereren.

  • Emmerton (ja met dubbel M)

    Tja, echt raar is het niet dat de sponsoren wegblijven. Als Feyenoord in het nieuws is, is het 9 van de 10 keer negatief. Logisch dat men zich daar niet mee wil verbinden.

    Hard maar helaas wel de realiteit.

  • Spatje

    He Emmertje…..Dan leg jij met dat wereldsalaris toch even een kapitaaltje neer. :D

  • Emmerton (ja met dubbel M)

    Ja natuurlijk knul…heb geld zat……………….nodig;-)

  • Spatje

    Jij als roeiboot piloot moet toch geld als water verdienen.