AMSTERDAM - Met een simpel foefje was het tot afgelopen weekeinde mogelijk om wedstrijden in de eredivisie gratis te bekijken via internet. Eredivisie Live ontkende het probleem, maar heeft het wel opgelost.
Volgens ontdekker Brian Ernst was de truc heel eenvoudig. Behalve een pc met internetverbinding was alleen een bankrekening nodig.
Voetballiefhebbers die naar de rechtstreekse online uitzending van een wedstrijd willen kijken, moeten daarvoor zes euro betalen.
Als klanten die rekening kort voor de aftrap voldeden via iDeal, het online betaalsysteem van de gezamenlijke Nederlandse banken, kregen ze ook een code voor de wedstrijd als de betaling was mislukt, en konden dus gratis kijken.
Vertraging
Het foefje werkte alleen kort voor de aftrap. Volgens woordvoerder Maarten van Rooijen van Eredivisie Live ging het dan ook niet om een fout, maar om een bewuste keuze. Het gebeurt volgens hem soms dat een geslaagde betaling niet direct wordt geregistreerd.
Als klanten vlak voor aanvang van de wedstrijd bestellen, krijgen ze daarom in dat geval het voordeel van de twijfel, omdat ze anders wellicht een deel van de uitzending missen.
Volgens Van Rooijen treedt de vertraging slechts bij 2 procent van de transacties op. In de overige gevallen wordt de bestelling na een mislukte betaling geannuleerd en kan de klant de wedstrijd niet bekijken, zegt hij.
Onzin
Ernst doet die verklaring van Van Rooijen echter af als onzin. Hij zegt in een reactie de methode ‘zeker twintig keer’ te hebben gebruikt om gratis voetbal te kijken, ‘eenmaal zelfs naar zeven wedstrijden tegelijk’. Het trucje slaagde iedere keer.
De kans dat de status van Ernsts mislukte betalingen al die keren toevallig met vertraging werd doorgegeven lijkt bijzonder gering.
iDeal
Een woordvoerder van Currence, de organisatie achter iDeal, laat overigens weten dat de vertraging niet in het gezamenlijke betaalsysteem van de banken zit, zoals Eredivisie Live in een eerdere reactie tegenover NU.nl nog beweerde.
iDeal geeft bij een mislukte betaling altijd direct een foutmelding door aan de payment service provider (PSP), een doorgeefluik tussen webwinkels en verschillende betaaldiensten. Hoe de PSP en de webwinkel met die foutmelding omgaan, ligt buiten de invloed van iDeal. Currence zegt de zaak niettemin te onderzoeken.
Gedicht
Hoewel Van Rooijen in een nagekomen reactie tegen NU.nl vasthoudt aan zijn eerdere uitleg, laat hij weten dat de truc van Ernst inmiddels niet meer werkt. “Komend weekend zal niemand gratis voetbal kijken.”
© NU.nl/Wieland van Dijk