ajax in één Champions Leaguegroep met de kampioenen van Spanje, Engeland en Duitsland. Geweldig voor de recettes, maar op sportief vlak een ogenschijnlijk kansloze missie voor de Nederlandse kampioen.
De loting van de groepsfase in de Champions League schaart ajax de laatste drie seizoenen steevast in een ‘poule des doods’. Als het niet Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund zijn (in 2012), heten de tegenstanders wel FC Barcelona, AC Milan en Celtic (2013).
En voor het nieuwe seizoen? Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia.
Daar kan op korte termijn verandering in komen, als de UEFA donderdag instemt met plannen om de plaatsing bij de loting aan te passen. Doel? De kampioenen van de grootste zeven competities in pot één. Aangevuld met de bekerhouder.
Revolutie
De laatste keer dat de Nederlandse kampioen overwinterde in het miljoenenbal was zeven jaar geleden. PSV reikte in het seizoen 2006/2007 tot de kwartfinales. Het staat niet onomstotelijk vast dat de sportieve malaise die volgde een rechtstreeks gevolg is van de opzet van de loting, maar makkelijk wordt het de kampioen van de eredivisie niet gemaakt de laatste jaren.
Maar nu liggen er plannen die daarin verandering kunnen brengen. Ze komen van de tekentafel van de ECA, de commissie van Europese clubcompetities, met toevallig een Nederlander, Michael van Praag, als voorzitter. De ECA wil meer gewicht geven aan de landskampioenen in Europa. En minder gewicht aan de behaalde prestaties in het (verre) verleden.
Bak kritiek
Wat als voorbeeld voor de eventuele revolutie dient: bij de Champions Leagueloting in augustus kwam de nummer vier van Engeland, Arsenal, in pot 1 terecht terwijl de kampioen van de Premier League, Manchester City, in pot 2 werd ingedeeld.
Het leidt tot scheefgroei. En bovendien resulteerde het in een lading kritiek vanuit Manchester aan het adres van de UEFA. Namelijk: Arsenal krijgt door dat systeem een (relatief) eenvoudige loting, maakt een grotere kans de groep te overleven, pakt zodoende veel punten en zal ook het jaar erop weer in pot 1 worden ingedeeld, terwijl Manchester City ook nu weer bij enkele andere kampioenen (die van Duitsland en Rusland) is ingedeeld.
Pot 2
Een ander onderdeel van het voorstel: in pot 2 komen automatisch de kampioenen van de nummers 8 tot en met 12 op de UEFA-landenranglijst - Nederland staat momenteel negende - aangevuld met de nummers twee van Spanje, Engeland en Duitsland.
Op deze manier kunnen de kampioenen van de kleinere voetballanden niet meer worden gekoppeld aan twee of meer kampioenen uit de grotere competities.
Of het voorstel kans van slagen heeft bij het uitvoerend comité van de UEFA, waar Van Praag eveneens een zetel in heeft, is niet bekend. Wat al wel de goedkeuring geniet op de burelen in Zwitserland: de winnaar van de Europa League plaatst zich het seizoen daarop automatisch voor de Champions League.
Of de UEFA twee revoluties aankan? Het antwoord volgt aanstaande donderdag.