Extra kosten voor Feyenoord

  • eddy*

    De Rotterdamse politiek heeft Feyenoord duidelijk gemaakt dat het zelf mogelijke miljoenen euro’s aan extra grondkosten voor de verbouw van De Kuip door BAM moet betalen.

    Specialisten hebben berekend dat de ombouw rond het huidige stadion, zoals BAM die wil plaatsen, niet past binnen de huidige afmetingen.

    Zo goed als zeker zal er een strook van het bedrijventerrein aan de noordkant moeten worden gekocht en zal de Coen Moulijnweg moeten worden omgelegd. De totale kosten daarvoor worden geraamd op meer dan 30 miljoen euro. „Als het niet past, zal Feyenoord de extra kosten moeten betalen’’, zei wethouder Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling.

    Daarmee kan de business case van BAM onderuit worden gehaald. De politiek is al verdeeld over het eventueel participeren door middel van aandelen (35 miljoen euro). Bovendien is voor de grote verkeers- en parkeerproblemen bij uitbreiding naar 70.000 fans ook nog geen oplossing. Daarvoor zouden diverse parkeergarages voor mogelijk meer dan 100 miljoen euro extra moeten worden gebouwd.

    Als Feyenoord nu ook nog extra grondkosten voor z’n kiezen krijgt, wordt het financiële plaatje voor de voetbalclub steeds slechter.

    Feyenoord heeft altijd gesteld dat het alleen groen licht geeft voor het door de verkenners naar voren geduwde plan van BAM als er onder de streep jaarlijks miljoenen voor de voetbalclub overblijven.

  • jeli

    Nieuwbouw levert je meer op, die berekeningen zijn al gedaan. Ik vind de Kuip fantastisch, maar je moet een keer door.

    Highbury van Arsenal, heerlijk stadion, maar uiteindelijk ging men naar nieuwbouw, sentimenten waren daar nog erger dan hier.

  • Den

    Wat een blunder. Wanneer je een gebouw ontwerpt hou je toch rekening met de belending? Dan kijk je toch naar hoeveel grond je tot je beschikking hebt? Wat een fail…………..

  • Den

    Ken je die van dat nieuwe Feyenoord stadion?

  • jeli

    Den Schreef:

    ——————————————————-

    > Wat een blunder. Wanneer je een gebouw ontwerpt

    > hou je toch rekening met de belending? Dan kijk

    > je toch naar hoeveel grond je tot je beschikking

    > hebt? Wat een fail…………..

    Den, dat wist men heus wel, het ging die gasten maar om 1 ding, deze opdracht binnenhalen.

    Je zal zien dat uiteindelijk nieuwbouw of verbouwing niet veel uitmaakt.

    Weet je nog dat er werd gezegd verbouwing iets van 100 miljoen, nieuwbouw 250 miljoen.

    Hele topics hebben we hier gehad, verschil tussen verbouw en nieuwbouw was te groot en dan kon allemaal niet.

    The fail is in mijn ogen dat men niet is gegaan voor nieuwbouw.

    Dat hele klote stadion van Ajax ligt in een rotgebied, maar alles staat daar inmiddels, Ziggo dome Heineken Music Hall noem maar op.

  • Den

    Je kan verbouw natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt natuurlijk ook besluiten NIET op die andere grond te gaan bouwen en over de erfgrens te gaan. Probleem met verbouw in het algemeen is vaak dat men gaat ontwerpen alsof het nieuwbouw is terwijl je natuurlijk rekening moet houden met wat er al is.

    Vergelijk het met een verbouwing van je huis. Je kan in the blind je nieuwe huiskamer en open keuken gaan ontwerpen zonder rekening te houden met dat penant dat daar staat. Dan moet dat weg en kost dat je tienduizenden euro's. Je kunt natuurlijk ook gelijk dat penant als uitgangspunt gebruiken en er zo iets moois en praktisch van maken. Ik merk ook vanuit mijn werk dat slechts weinigen het is gegeven om gelijk zo praktisch te denken. Het moet in de ontwerpfase vaak zo mooi en ingewikkeld mogelijk. En tijdens de bouw komt dan het tegenvallende kostenplaatje